De Strijd van de Volgende Generatie

Familiebedrijven vormen het hart van onze economie, maar ze staan vaak voor unieke uitdagingen. Een van de meest complexe uitdagingen is de overgang van de ene generatie naar de volgende. Dit proces kan vol obstakels en strubbelingen zitten, vooral voor de kinderen die de leiding moeten overnemen. In veel gevallen worden deze opvolgers nog steeds gezien als de kleintjes die ooit rondrenden in de bedrijfsruimte, en dat maakt hun ontwikkeling als leiders een ware uitdaging. 

De Strubbelingen van De Volgende Generatie 

Voor de kinderen die opgroeiden binnen het familiebedrijf, kan de overgang naar een leiderschapsrol een verwarrende reis zijn. Ze worden geconfronteerd met de verwachtingen van de oudere generatie, die hen nog steeds als ‘kinderen’ beschouwt. Ze worden (nog) niet gezien als de nieuwe leider / manager met een eigen volwassen visie en plannen voor de toekomst. Deze jonge leiders moeten zich bewijzen en tegelijkertijd respect en erkenning krijgen. Dat is een pittige klus. 

Vaak moeten de kinderen in familiebedrijven ook aantonen dat ze de vereiste vaardigheden en kennis hebben om het bedrijf te leiden. In sommige gevallen moeten ze zelfs externe opleidingen volgen om als serieuze leiders te worden beschouwd. Dit kan tot gevoelens van onzekerheid en frustratie leiden. 

Daarnaast is er de uitdaging van het omgaan met medewerkers die al jarenlang onder de oudere generatie hebben gewerkt. Ze moeten hun respect verdienen zonder de bedrijfscultuur te verstoren of ervaren werknemers tegen zich in het harnas te jagen. Hoe krijgen zij de gevestigde orde zover dat ze gaan inzien dat er een nieuwe (andere) wereld voor hen open ligt? 

Welke stappen kun je zetten als senior of junior in zo’n mooi familiebedrijf? 

  1. Mentorschap en coaching: Moedig de oudere generatie aan om mentor- en coachingprogramma’s op te zetten om de ontwikkeling van de volgende generatie te ondersteunen. Dit zal de jonge leiders helpen bij het ontwikkelen van de nodige vaardigheden en zelfvertrouwen. 
  1. Training: Stel een opleidingsplan op dat is afgestemd op de behoeften van de opvolgers. Dit kan variëren van zakelijke opleidingen tot soft-skills training om leiderschap te ontwikkelen. 
  1. Duidelijke verwachtingen: Help bij het creëren van duidelijke verwachtingen en verantwoordelijkheden voor de opvolgers. Hierdoor weten ze wat er van hun wordt verwacht en kunnen ze doelgericht werken aan hun leiderschapsrol. 
  1. Communiceer: Bevorder open communicatie tussen de generaties. Laat beide partijen hun zorgen en verwachtingen uiten, zodat misverstanden kunnen worden voorkomen. Maar dit is eigenlijk key in iedere situatie; praat, praat, praat en haal de meningen, visies en (voor)oordelen op. 
  1. Geduld en begrip: Herinner de oudere generatie eraan dat de overgang tijd kost en dat de volgende generatie ruimte nodig heeft om te groeien en te leren. 

De ontwikkeling van leiderschap in familiebedrijven is een complex proces, maar met de juiste begeleiding en ondersteuning kunnen de opvolgers hun rol met succes op zich nemen. Het is de taak van organisatieadviseurs om dit proces te faciliteren en de weg te effenen voor een succesvolle overgang van generaties. 

Dit artikel is geschreven door Imke Segers van Link X management. Zij is al meer dan 25 jaar werkzaam als HR-professional.